pátek 28. srpna 2009

Cable cars

Jednu věc si na San Franciscu prostě musí každý zamilovat. Cable cars... neboli takové ty šplhavé tramvaje historického vzhledu, co překonávají neuvěřitelně strmé sanfranciscké kopečky. (Takový Nob Hill pěšky, to je dílo...) Tyhle vozítka tu kupodivu neslouží jen pro turisty, ale jako úplně normální MHD. Lidi s cable cars jezdí do práce a do školy. Právě ona schopnost překonat kopec dělá z cable cars neuvěřitelně praktické vozidlo. Považte, San Francisco má 49 čtverečních mil a na tomto prostoru je přes čtyřicet kopců. Dostat se z nejrušnější ulice, Market Street, do přístavu trvá za pomocí autobusů něco kolem půl hodiny. Cable car je skoro o půlku rychlejší.

Navíc ten požitek z jízdy. Tohle přibližovadlo jezdí rychlostí 9 mph a na zastávkách viceméně jen přibržďuje. To je mimochodem další veselý fakt. Chodec má před autem, autobusem či tramvají vždy přednost, ale pokud jde o cable car, má přednost cable car. Z docela prostého důvodu. Ono se to jmenuje cable car, protože v podvozku je zařázení, které umí zachytit kabel, který je pod povrchem mezi kolejemi. A ten kabel prostě jede pořád dokola, takže není úplně triviální zabrzdit. Teda abyste si nemysleli, že pod celou tratí běží jeden kabel... je jich samozřejmě víc a přechytávají se. Nicméně když se jeden porouchá, tak smůla. A tohle zabrzdit vůbec není sranda. Mimochodem se k tomu stejně jako někdy na konci osmnáctého století stále používají dřevěné brzdy, které se mění každé tři dny.
Ono vůbec cable cars se změnily vcelku minimálně. Dodnes se otáčení provádí ručně pomocí velkého dřevěného kola, na které se cable car doveze, následně ji řidiči pootočí (ručně) a může jet zpátky.

A co je na nich tak zábavného? No ta jízda. člověk se jen drží madla, spokojeně si visí ven z cable car (tedy ne moc, já jsem málem kolemjedoucímu autu sejmula boční zrcátko) a rozhlíží se kolem... dokonce při téhle rychlosti jde i fotit! Jediná nevýhoda? Na Powell station, kde se otáčejí dvě linky je neustále fronta formované z senzacechtivých turistů. Ale staří popojít dva bloky a cable car je prázdná a člověk může naskočit. A úplně nejlepší je, když cable car jede z kopce :) Sice máte pocit, že se nekontrolovatelně rozjede a někde roztříští, ale za tu jízdu to stojí...

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

To je pohled z Hyde Street na Alcatraz? Vypadá to opravdu impozantne....

Janapka řekl(a)...

Jojo to je ono, kousek na levo by byl Golden Gate Bridge, ale bohuzel se nijak rozumne nevlezl do zaberu. A musim dodat, ze Alcatraz opravdu impozantni je, da se tam dojet lodi, navsteva je uzasna...